Achiziții militare second-hand cât oamenii mor în spitale

În 2021 s-a propus un buget militar de 22.746 miliarde de lei. În 2020 s-au alocat aproape 5 miliarde de euro pentru bugetul militar – 34% destinate achiziționării de echipament militar. Romania este printre puținele țări europene ce, fără a își consulta populația, prin intermediul președintelui Iohannis, a decis în 2017 să intre în clubul 2% din NATO, ce s-a angajat să dedice continuu 2% din PIB pentru apărare. Față de anul precedent (2019), guvernul PNL a crescut cu 16% bugetul MApN. În 2015, bugetul MApN a fost de aprox. 10 miliarde de lei, în 2016 a devenit 10,7, în 2017 a devenit 14,76, în 2018 a devenit 17 miliarde iar în 2019 20.43 de miliarde, în 2020 23,7 miliarde de lei. Deci, pe lângă faptul că dedicăm cel puțin 2% anual, acum se pare că încercăm să și depășim cota de 2%, probabil pentru a ne impresiona aliații strategici.

Este absolut evident că există mari probleme în Romania în ceea ce privește bugetul educației și bugetul sănătății – nu este ca și cum nu avem pe ce altceva să cheltuim acești bani (avem nevoie chiar cu disperare de ei) iar investițiile armatei nu merg în cercetare și nici în spitale militare, merg în principal către armament achiziționat – contractele armatei sunt cu firma americană Raytheon, de unde am achiziționat rachetele Patriot, armament anti-air, un sistem de rachete anti-navă – oricine studiază aceste fapte poate ajunge doar la concluzia că Romania se află în război. Este necesar să achiziționăm tot acest echipament militar, de altfel second-hand, după ce americanii nu mai au nevoie de el?

România, de asemenea, s-a angajat să construiască un mare oraș militar NATO – o fortăreață unde vor fi găzduiți 10.000 de soldați și angajați , ce se va construi în județul Constanța, pe o suprafață de 2.200 de hectare. Este posibil să ajungem, în următorii 20 de ani, să „găzduim” și bombe nucleare. Americanii le-au răspândit pe tot globul! De ce nu și aici, în țara aliaților strategici ce continuă să investească masiv în bugetul militar, lângă Rusia?

Pentru prima dată în Strategia Națională de Apărare a României se vorbește direct despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” și despre „acțiunile de militarizare a regiunii Mării Negre și de tip hibrid” desfășurate de Moscova (sursă oferită mai jos) – este necesar acest limbaj în documentele oficiale ale țării? Dar comportamentul agresiv al Statelor Unite și acțiunile lor de militarizare de pe tot globul? Exact același lucru ar putea fi spus despre americani. S.U.A. deține 5,800 de focoase nucleare. S.U.A., de asemenea, mai este și singura țară ce le-a și folosit în trecut (nu că ar fi fost necesar).

În legătura cu achizițiile României la firma americană Raytheon, competitorul european al firmei, MBDA, cel care se afla în pole position la licitația inițială, acuză acum că argumentele folosite de MApN pentru achizițiile făcute sunt „părtinitoare” și „înșelătoare” și „distorsionează concurența”. Ei spun că ne-ar fi oferit armament de calitate ce ar fi venit și cu componenta de offset, cu asistență tehnică și transport internațional asigurat – însă Romania a preferat aceste contracte la suprapreț pentru armament învechit, probabil iarăși pentru a ne satisface stăpânii feudali. Poate armamentul costa suma X, dar politicienii noștri capitaliști au cerut să coste suma X+Y, ca Y să intre apoi în conturile lor din Panama. Nu ar fi ceva nou.

Partidul Socialist Roman consideră că acest auto-sabotaj al guvernului României, din care probabil că profită elita noastră economică – este o crimă la adresa poporului ce are nevoie în mod disperat de investiții urgente în medicină și educație. De asemenea, Partidul Socialist Roman nu consideră că Rusia prezintă o amenințare geopolitică pentru România – cert nu o amenințare geopolitică mai mare decât SUA, o țară ce supraviețuiește, din nefericire, prin generarea conflictelor pentru a putea vinde armament și pentru a își putea finanța sistemul militar extraordinar.

Am devenit mai americani ca americanii și trebuie să ne punem niște întrebări serioase. Oamenii muncii din SUA dărâmă statuile escrocilor, noi le construim – nimic nu ne mai surprinde când PSD-ul propune o statuie a lui Ronald Reagan iar așa-zisa lor opoziție, USR, continuă proiectul. Acest buget militar extraordinar este o expresie a fenomenului auto-colonizator – e datoria socialiștilor să se opună!

Surse:

https://romania.europalibera.org/a/cata-grija-are-romania-armata-miliarde-euro-buget/30340488.html

https://romania.europalibera.org/a/prima-dat%C4%83-dup%C4%83-al-doilea-r%C4%83zboi-mondial-rusia-este-tratat%C4%83-ca-un-inamic-%C3%AEntr-un-document-oficial/30657169.htm

https://adevarul.ro/locale/constanta/orasul-militar-nato-mihail-kogalniceanu-oamenii-si-au-dorit-vina-americanii-1_6062e9ba5163ec427171b06e/index.html

https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24365096-armata-achizitie-sistem-rachete-shorad-vshorad-sua-nasams-raytheon.htm

https://hotnews.ro/stiri-defense-24267834-armata-rachete-antinava-baterii-coasta-mbda-exocet-raytheon-nsm-offset.htm

Distribuie

Ne pare rău, comentariile sunt închise!