Cuba, oficial cea mai progresistă țară din America Latină!

În data de 25 septembrie 2022, poporul cubanez, în spirit democratic și nesilit de nimeni, a votat pentru un nou cod al familiei. Acest cod este un salt masiv în drepturi sociale și cetățenești – iubirea platonică și romantică este protejată în Cuba, nu doar ideologic, ci și în sens legal! Căsătoria tovarășilor de același sex este legală, adopția de către aceste noi familii este legală. Pot constitui o familie și oameni ce nu au un raport romantic – familia nucleară a ideologiei burgheze din secolul 19 și 20 există în continuare, dar nu va mai constitui, în Cuba, principala cărămidă a societății, fiind doar parte dintr-o construcție infinit mai complexă, a cărui apogeu va fi comunismul viitorului. Asocierea liberă între oameni care au sentimente autentice de iubire (atât tovărășească, cât și intimă) va servi ca motor al culturii societății cubaneze spre comunism.

Partidul Comunist Cubanez nu fuge de progres și nici nu se ascunde de reacționarii sociali. În doar câteva decenii, Cuba nu s-a lepădat doar de ilegalitatea homosexualității, ci a ajuns prima țară de pe glob cu cod al familiei atât de progresist. Ne aducem aminte discursul tovarășului Fidel Castro, ce și-a cerut scuze pentru tratamentul primit de homosexuali in primele decenii de după revoluție (sursa: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-11147157). Acest mare conducător, printr-o dovadă profundă de caracter și integritate, a recunoscut, practic, că homofobia este un ecou al societății capitaliste, reacționară atât economic, cât și social și politic – homofobia este un ecou al situației pre-revoluționare. Ce alt popor a fost capabil de asemenea sinceritate și de un asemenea potențial pentru evoluție perpetuă decât poporul cubanez, unit împotriva imperiului mondial, rezistând blocadei, conducând prin exemplu în medicină, în cercetare, în educație și în progres social?

Cuba a făcut progrese monumentale în ultimii ani în materie de drepturi civile, progrese la care majoritatea oamenilor din țările neoliberale, așa-zis civilizate, pot doar să(,) viseze. În timp ce în SUA oamenii ajung pe străzi din datorii medicale obscene sau părăsesc țara pentru a-și permite tratamente la boli comune, precum diabetul, Cuba, în cadrul sistemului medical național, asigură ajutor tuturor, în plus, antrenează și trimite personal medical suplimentar acolo unde nevoile umanitare o cer. În timp ce în SUA au murit 1 milion de oameni infectați cu coronavirus, 16% din morțile globale, în doar 4% din populația lumii, cercetătorii cubanezi au creat propriul vaccin împotriva covid-19. În timp ce SUA regresează legislativ, femeile pierzând dreptul la avort, câștigat după decenii de luptă aprigă, Cuba dă dovadă încă o dată de justiție istorică, ilegalizând discriminările pe bază de gen și orientare sexuală și oferind dreptul la căsătorie între orice gen.

Uniunea Tineretului Socialist se întâlnește adesea cu dificultăți în combaterea prejudecăților, însă nu se va opri niciodată din a se poziționa ferm de partea progresului, de partea viitorului, de partea comunismului.

America Latină se îndreaptă din ce în ce mai mult spre socialism – președinții de dreapta pro-americani încep să își piardă pozițiile ce până acum puțin timp păreau de neclintit, din ce în ce mai multe state merg ferm spre stânga. Uniunea Tineretului Socialist crede în continuare în visul pan-Latin american al tânărului doctor Che Guevara – această idee este eternă, la fel ca amintirea sa. Noi suntem de părere că această mișcare către stânga nu ar fi posibilă fără exemplul cubanez – de altfel, fără acest exemplu, întreaga mișcare socialistă ar suferi, mai ales partidele din țări capitaliste, precum PSR-UTS.

Partidul Comunist Cubanez nu fuge de progres și nici nu se ascunde de reacționarii sociali. În doar câteva decenii, Cuba nu s-a lepădat doar de ilegalitatea homosexualității, ci a ajuns prima țară de pe glob cu cod al familiei atât de progresiv. Ne aducem aminte discursul tovarășului Fidel Castro, ce și-a cerut scuze pentru tratamentul primit de homosexuali in primele decenii de după revoluție (sursa: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-11147157). Acest mare conducător, printr-o dovadă profundă de caracter și integritate, a recunoscut, practic, că homofobia este un ecou al societății capitaliste, reacționară atât economic cat și social și politic – homofobia este un ecou al situației pre-revoluționare. Ce alt popor a fost capabil de asemenea sinceritate și de un asemenea potențial pentru evoluție perpetuă decât poporul cubanez, unit împotriva imperiului mondial, rezistând blocadei, conducând prin exemplu în medicină, în cercetare, în educație și în progres social?

Cuba a făcut progrese monumentale în ultimii ani in materie de drepturi civile, progrese la care majoritatea oamenilor din tarile neoliberale așa-zis civilizate pot doar să, viseze. In timp ce în SUA oamenii ajung pe străzi din datorii medicale obscene sau părăsesc tara pentru a-si permite tratamente la boli comune precum diabetul, Cuba în cadrul sistemului medical național asigura ajutor tuturor, în plus, antrenează și trimite personal medical suplimentar acolo unde nevoile umanitare o cer. În timp ce în SUA au murit 1 milion de oameni infectați cu coronavirus, 16% din morțile globale în doar 4% din populația lumii, cercetătorii cubanezi au creat propriul vaccin împotriva covid-19. În timp ce SUA regresează legislativ, femeile pierzând dreptul la avort câștigat după decenii de lupta apriga, Cuba da dovada încă o data de justiție istorica ilegalizând discriminările pe baza de gen si orientare sexuala si oferind dreptul la căsătorie intre orice gen.

Uniunea Tineretului Socialist se întâlnește adesea cu dificultăți în combaterea prejudecăților, însă nu se va opri niciodată din a se poziționa ferm de partea progresului, de partea viitorului, de partea comunismului.

America Latină se îndreaptă din ce în ce mai mult spre socialism – președinții de dreapta pro-americani încep să își piardă pozițiile ce pană acum puțin timp păreau de neclintit, din ce în ce mai multe state merg ferm spre stânga. Uniunea Tineretului Socialist crede în continuare în visul pan-Latin american al tânărului doctor Che Guevara – această idee este eternă, la fel ca amintirea sa. Noi suntem de părere că această mișcare către stânga nu ar fi posibilă fără exemplul cubanez – de altfel, fără acest exemplu, întreaga mișcare socialistă ar suferi, mai ales partidele din țări capitaliste, precum PSR-UTS.

Gay rights activist and professor Adiel Gonzalez walks on the street with his husband Lazaro Gonzalez in Matanzas, Cuba, November 2, 2022. REUTERS/Alexandre Meneghini
 Transgender medical student Ariana Mederos walks on the street in Matanzas, Cuba, November 2, 2022. REUTERS/Alexandre Meneghini
Married couple Pedro Delgado and Adolfo Lopez interact in the kitchen of their home in Havana, Cuba, October 26, 2022. REUTERS/Alexandre Meneghini

Hasta siempre!

Distribuie

Ne pare rău, comentariile sunt închise!