Comunicat U.T.S. – împotriva războiului capitalist

Uniunea Tineretului Socialist este împotriva războiului, sub orice formă și în orice context. Uniunea Tineretului Socialist nu susține nici NATO – vinovați de o multitudine de crime, precum bombardarea Iugoslaviei în 1995, lovituri de stat peste lovituri de stat, destabilizarea Siriei, Afghanistanului, Libiei, etc. – nici Federația Rusă, ce a devenit o simplă superputere capitalistă dominată de interesele unor oligarhi autocrați.

Considerăm că în război profită doar producătorii de armament, de muniții, marile multinaționale. Pana și în al doilea război mondial, firme precum Volkswagen, Ford etc. au avut doar de câștigat. Așa și acum, așa și în Afghanistan, așa încă din vremurile feudale, cu schimbări de formă dar nu de esență. Regele se bate, dar țăranul moare. Comparând cu al doilea război mondial, însă, unde Alianța URSS-SUA-China-Marea Britanie era totuși obiectiv de partea binelui, în acest război nu există oameni buni, în afară de carnea de tun, trimisă la moarte de diverșii stăpâni. Într-adevăr, acțiunile guvernului lui Putin și invazia totală a Ucrainei constituie un abuz masiv și criminal pe care îl condamnăm vehement alături de multe alte organizații socialiste, marxiste și comuniste de pe glob (vedeți aici – https://inter.kke.gr/en/articles/No-to-the-imperialist-war-in-Ukraine ) – însă Putin a avut un casus belli – situația din Donbass punea într-adevăr în pericol rușii etnici din regiune încă de la evenimentele Euromaidanului. În orice caz, Putin a exploatat această criză pentru a încerca nu doar anexarea Donbass-ului ci invazia statului ucrainean în întregime, ceea ce a dus la măcelul multor alți nevinovați. O simplificare ar fi – a pornit să facă un bine – pacificarea Donbass-ului, blocat de ani de zile într-un război civil între fasciști și separatiști – și a făcut un rău – invazia Ucrainei.  

Uniunea Tineretului Socialist urmărea situația din Donbass încă din 2016, la scurt timp după Euromaidan. Euromaidanul – războiul civil dintre forțele pro-vestice și cele pro-estice din Ucraina, ce a început prin lovitura de stat din 2014, a marcat ridicarea unui puternic sentiment anti-rus, amplificat de ascensiunea grupărilor paramilitare neo-naziste / fasciste precum batalionul Azov. O scurtă căutare pe internet va arăta realitatea faptului că a existat într-adevăr o problemă neo-nazistă în Ucraina – aceste miliții fasciste de voluntari doreau exterminarea sau înlăturarea rușilor din societatea ucraineană, dar aveau probleme similare de ordin xenofob și cu alte minorități, inclusiv romanii etnici, romii sau minoritățile LGBT, etc. Mulți ruși etnici au fost bătuți, discriminați, mai multe limbi ale minorităților au fost scoase din școlile ucrainene, Azov a devenit ulterior și partid politic (cu tot cu simboluri fasciste pe steagul lor!), printre multe alte formațiuni de extremă dreaptă ce s-au ridicat în discursul politic ucrainean (Patriots of Ukraine, Svoboda, Maidan Self-Defence, etc.).

În răspunsul scindării societății ucrainene, cetățenii regiunii Donbass, majoritari ruși etnici, au decis să își declare o republică independentă, republica din Donetsk și Luhansk. Aceștia au dorit un stat independent, întrucât puteau vota, la referendumul pe care și l-au organizat, să se alipească pur și simplu Federației Ruse – au preferat opțiunea separatistă, aceea de a forma un stat independent.

Mișcarea separatistă a fost o reacție la ascensiunea fascismului și neo-nazismului în Ucraina. Ca reacție, NATO și SUA, ce doreau și încă își doresc să extindă NATO cât mai departe spre Est, au decis că trebuie găsit un mijloc eficient de a elimina pericolul separatist. Azov și camarazii lor erau luptători înflăcărați, iar noul guvern ucrainean a decis să legalizeze aceste grupuri neo-naziste, transformându-le în unități paramilitare legale. NATO, SUA, Canada, Anglia, Franța – toți au pompat bani și echipament militar în acești neo-naziști. Nu e prima oară când SUA-NATO susține grupări extremiste împotriva unor grupări inamice – vedeți doar Talibanii și Osama Bin Laden, spionul CIA, ce au fost susținuți împotriva URSS-ului. Mai recent, formațiuni teroriste siriene în relații bune cu ISIS/ISIL au fost susținute de SUA/NATO împotriva lui Assad –  acesta este un ciclu al economiei nord-americane, susținerea unor grupări extremiste împotriva unor inamici, ca după acele grupări extremiste să devină noul inamic. Privind din exterior, pare că de fapt aceste superputeri doresc să fie într-un război perpetuu, marile corporații profitând din acest proces, războiul fiind mereu unul abstract, purtat la îndepărtare de capitală.

Să încercăm o alegorie, o istorie ipotetică aplicată la situația României.

Dacă românii, instigați de grupări neo-naziste, sau pesemne de AUR, ar începe mâine să bată pe stradă unguri, să îi omoare (batalionul Azov a ars un om pe cruce și s-au postat pe net), ungurii din țară ar avea tot dreptul să își declare Republica Secuiască ca stat independent, ca reacție la asemenea violențe. Din fericire, aceste violențe nu există în Romania la acest nivel și nici nu sperăm să ajungă vreodată acolo. Ungaria ar fi justificată, pesemne, în asemenea context, să trimită trupe de menținerea păcii în regiunea cu pricina, dar dacă ar invada restul țării, și-ar pierde legitimitatea.

Un tovarăș de al nostru din Partidul Comunist pentru Pace din Finlanda, de etnie finlandez-rus, ne-a povestit odată, la o întâlnire cu organizația noastră, ce părere avea el despre acest conflict. Anul era 2017, dacă nu mă înșel. El spunea ca Putin ar putea mereu să oprească criza din Donbass, dar preferă să o păstreze pentru mai târziu, un fel de get-out-of-jail-card la jocul Monopoly – într-un context în care popularitatea sa în spațiul rus scade, să se folosească de un război pentru a și-o întări. Asemenea multor președinți americani, precum Bush și Irak, Obama și Libia. El putea să trimită trupe de pace în Donbass acum 5 ani și să oprească măcelul dintre neo-naziști și separatiști, proces în care s-au pierdut atâtea vieți – Ucraina și NATO încălcaseră acordul de la Minsk și o asemenea acțiune era justificată de mult timp.

Putin a preferat, însă, să urmărească situația în mod atent, să lase presa din Rusia să prezinte situația puțin cate puțin, publicul rus fiind informat constant de măcelul din Donbass, de sentimentul rusofob, de dezastru și groază, lupte de gherilă, tancuri, bombardamente – din 2015/2016, Putin nu a intervenit în ajutorul rușilor din Donbass. I-a lăsat în paragină, și-a bătut joc de ei, i-a folosit cum un capitalist oligarh se folosește de orice altă resursă. Între timp, NATO și SUA au băgat bani in neo-naziști, s-au asigurat că presa vestică nu raportează prea mult despre situația de acolo, despre gravitatea ei, despre cum oameni ce organizează tabere de copii fasciste luptau cu bani, finanțare și pregătire NATO. În taberele de copii ale acestor grupări paramilitare, sunt lăudați fasciști ucraineni din secolul 20 și școlarii învață să tragă cu arma. Mai mult despre asta aici – http://tineretulsocialist.ro/2021/clotilde-armand-propune-redenumirea-unei-strazi-dupa-un-neo-nazist-din-belarus/ – cât și în videoclipurile atașate.  

În ultimele luni, NATO s-a extins din ce în ce mai aproape de Donbass, călcând ursul pe coadă. Și în cele din urmă, Putin și-a folosit get-out-of-jail-free-card-ul, a invadat total, folosindu-se de acest casus belli – deși nu îi pasă de soarta oamenilor, deși susținuse pană acum doar cu jumătatea de gură și jumătate de buzunar separatiștii din Donbass, s-a folosit de ei și de situația lor dureroasă pentru a începe acest concurs de măsurare a mădularului cu Biden, Johnson, Macron etc. Puterea capitalistă din Est și puterea capitalistă din Vest – un război rece, ce astăzi începe să se încălzească, lipsit de idealuri și de părți bune. Ar fi anacronic și dement să spunem că Federația Rusă mai are ceva în comun cu URSS-ul – dacă ne uităm la Cecenia, și acolo avem un fascism cu valențe habotnice, iar Putin nu a ezitat să se folosească de cecenii fasciști la fel cum NATO și SUA s-au folosit de Azov. Ucrainenii de rând ce nu au susținut neo-nazismul și ascensiunea fascismului, rușii etnici și minoritățile ce s-au trezit condamnate, soldații ruși trimiți de Putin să își măcelărească frații slavici, soldații americani ce s-au înrolat în armată pentru a își permite taxa de școlarizare la facultate – aceștia sunt victimele. Oamenii de rând. În următorii ani, acest conflict va genera probabil mult mai multe victime – evident, toți ne întrebăm dacă printre ele vom fi și noi sau oameni la care ținem. Din nefericire, nu avem un răspuns la asta. Fiind socialiști, condamnăm războiul într-un sens ontologic – nu contribuim la justificarea sa sau cosmetizarea sa – în cele mai multe instanțe istorice, precum în aceasta, războiul produce profit – omul de rând nu profită. Regele se bate, țăranul moare.

Am putea termina prin multe teze marxiste, lungi și obositoare – precum un adevăr în care credem toți din Uniunea Tineretului Socialist – NATO a apărut ca mecanism ofensiv împotriva unui expansionism imaginat, acela al URSS-ului. URSS-ul și țările socialiste din blocul estic nu erau expansioniste și cert nu s-ar fi extins niciodată în Europa de Vest – în afară de banii și resursele băgate în lupta împotriva imperialismului și colonialismului în Asia, Africa și America de Sud, țările socialiste nu au atacat puterile europene și nici SUA. A apărut în reacție la NATO pactul de la Varșovia. Când URSS-ul s-a prăbușit în anii 90, împreună cu Pactul de la Varșovia, ar fi trebuit să fie dizolvat și NATO, sau formată o nouă alianță globală, împreună cu Gorbaciov, Elțin, etc. Nu s-a dorit asta. NATO, alianța defensivă, însă, consumă – soldații trebuie plătiți, resursele trebuie întreținute, armamentul trebuie folosit sau reparat, o alianță militară de asemenea dimensiuni are nevoie de război pentru a supraviețui financiar. Au existat destule – nu avem destule degete la două mâini să le numărăm doar pe cele din Orient. Astăzi, acest război al profitului a început aproape de noi, puțin mai departe de frații moldoveni.

Uniunea Tineretului Socialist condamnă războiul în toate manifestările lui și îndeamnă toți românii să facă același lucru.

Comitetul Central al Uniunii Tineretului Socialist, 28.02.2022

Distribuie

Ne pare rău, comentariile sunt închise!