Uniunea Tineretului Comunist din Grecia (KNE) vrea schimbare.

  • articol scris de TOMA BORCEA, președinte UTS Brasov

În perioada 22-24 februarie am fost delegat din partea Uniunii Tineretului Socialist din România la al 12lea congres al tineretului comunist grec (KNE, vezi http://int.kne.gr/)

Secolului XXI se anunță sumbru: imperialismul își face de cap, NATO intreprinde în mod fătiș crime, sanctiuni, se încalcă  li mai fățiș dreptul natiunilor la autodeterminare (Drept sustinut si de ONU!) ; Sanctiunile asuprea Cubei de catre SUA, din nou, condamnate de adunarea generala a natiunilor unite, sunt in crestere, in Venezuela, dupa cum stim, un cvasi-nimeni de parlamentar s-a autoproclamat presedinte si aproape intreaga asa-numita lume ”civilizata” l-a sustinut! Pe langa asta, fascismul se afla din nou in discursul politic. Lasand la o parte actualul guvern al Ucrainei, in Grecia, tara care a cunoscut ororile dreptei politice incepand de la tradarea lui Churchill si batalia de la Atena din 44’ pana la regimul coloneilor (1967-1974), partidul deschis neo-nazis ,,zorii aurii’’ a obtinut la alegeri locul 3 si 17 locuri in parlamentul grec.

Din fericire, degenerarea din Grecia are opozitie, anume partidul comunist grec KKE si organizatia de tineret afiliata KNE. Acestia urmeaza linia Marxist-leninista cu rigoare si nu accepta concesionism sau moderatie.  Mi-a fost acordat privilegiul de a participa ca delegat international din partea uniunii tineretului socialist la al 12-lea congres al KNE unde am putut constata hotararea tinerilor comunisti greci personal.

In spiritul internationalismului proletar, 30 de delegatii din intreaga lume au fost invitate sa participe la congresul lor, incepand cu tari precum Bangladesh sau Kazakhstan si terminand cu Italia, Germania si chiar SUA. Am impartit camera de hotel cu delegatul rus si cu cel sarb (a carui organizatie se numeste liga comunista din Iugoslavia), am stat la povesti cu delegatul din Cehia, care a vizitat Donbasul si cu cel Finlandez. Amandoi cunosteau tovarasi din UTS si am avut multe de impartasit cu ei. Delegatul palestinian vorbea romana si studia medicina la Timisoara.

Se acorda o remarcabila atentie delegatilor.Vineri, Inainte sa inceapa congresul, suntem condusi de o reprezentanta KNE la muzeul de langa Acropole, unde explicatiile provin de la un istoric al partidului. Incercand sa fac conversatie, intreb un membru KNE ce parere are despre Yanis Varoufakis si despre curentul revisionist actual din China. Aproape cu repros mi se raspunde ca Varoufakis nu este nici pe departe suficient de radical ,ca in ciuda criticii lui fata de capitalism vrea de fapt sa prezerve sistemul, si ca revizionismul chinez este nociv, imperialist si exploatativ. Sunt mirat, oare cum isi permit comunistii greci sa stranga mii de membri fara sa accepte nici urma de deviationism fata de linia marxist-leninista?

Cu putin timp inainte de a incepe congresul, luam prima masa la sediul partidului, o cladire imensa, cu lift, sala de congres cu capacitate de mii de persoane, cu o statuie tinand secera si ciocanul de cel putin 5 metri la intrare. Avem de ales dintre 3 feluri, dintre care unul vegan. Fiecare poate sa se serveasca cu ce si cu cat vrea, dar nimeni nu-si baga in buzunare si nici nu ia mai mult decat are nevoie.

La ora 15.30 primesc raspunsul.  Dupa ce sutele de tineri prezenti isi lasa celularele in cutii la intrare (aparent exista riscul ca strategii KNE si KKE sa fie ascultate), trecem printr-o incapere impodobita de numeroase tablouri si intram in sala de congres. Delegatior internationali le sunt impartite niste statii de receptie cu mai multe canale, pe care este transmisa traducerea in timp real a discursurilor atat in engleza cat si in spaniola.

In sala de congres, se sting toate luminile. Dupa cateva momente de liniste, se aprinde o lumina rosie si din adancul salii sute de tineri striga, in cor, un cant al partidului. Volumul izbeste in piept ca la marile concerte; zeci de tineri defileaza pe culoarele salii de congres cu stindarde rosii. Apartenenti la generatia mileniala, acuzata in mod frenetic de lene, dezorganizare, accese aberante de individualism s.a.m.d.  crezand cu totii in acelasi lucru si functionand ca piese de ceas spre a-si demonstra potenta ca forta revolutionara. Daca toate miile din tineri din KNE sunt asa este evident ca nu au absolut niciun motiv sa faca concesii nici cu alte forme de radicalisti de stanga, nici cu moderati. Atata disciplina si putere, care transcede si centralismul democratic, manifestata doar dorinta de a schimba lumea, de a starpi inegalitatea si exploatarea de pe fata pamantului, nu cred ca-mi va fi dat sa mai vad vreodata. In retrospectiva privesc doar cu entuziasm, dar cand eram la fata locului eram in aceeasi masura speriat.

Pana cand m-am prins cum functioneaza statia pe care ne este transmisa traducerea discutia era in toi- se vorbea despre uniuni si comitete studentesti. Organizatii studentesti care se opun indoctrinarii intru minciuni, care le vorbesc tinerilor despre toxicitatea dreptei, care se opun abuzurilor, care, in stransa legatura cu comunistii lupta pentru emanciparea tineretului. Nu mi-a venit sa cred,contrastul cu organizatiile din facultatile si liceele noastre, care doar participa in exercitiile de umilinta la care sunt supusii tinerii romani, este imens.

Congresul continua pana la ora 19.00 si a doua zi pana la aceeasi ora. Tinerii comunisti condamna ,pe langa capitalism, exploatare, imperialism in genere, interventionismul NATO si relatiile cu SYRIZA, guvern pe care il acuza de ipocrizie si coruptie. Condamna chiar si stanga europeana, pentru ca nu ar fi suficient de radicali.  Purismul este in floare, consumul de droguri este condamnat, distinctia intre droguri usoare si puternice este prezentata ca fiind o conspiratie a burgheziei pentru a distrage de la cauza revolutionara. Femeile iau adesea cuvantul, abordand problema inegalitatii de venit intre sexe si chiar sustinand ca in cadrul partidului ar trebui sa ocupe mai multe functii femeile. Bineinteles reaparitia tendintelor fasciste in discursul politic si succesul neo-nazistilor in parlamentul lor sunt subiecte abordate cu multa seriozitate. Terminologia leninista este aproape abuzata. Se vorbeste despre avangarda revolutionara si actiuni avangardiste, comitete, se pune un accent grozav pe politica cu perspectiva de clasa. Pentru a nu mai abuza de rabdarea cititorului, voi cita titlurile a cateva dintre cele 35 de teze pregatite de comitetul central al KNE pentru acest congres:

1-Nevoile si visurile tinerilor nu se pot manifesta in cadrul sistemului capitalist.

3-Suntem martori ai unor fenomene periculoasa care poarta semnul EU si NATO. Pericolul de razboi creste.

4-Nu ne putem atarna sperantele de salvatori, de partidele oportuniste si burgheze, indiferent de orientarea lor.

7-Confruntam interventiile oponentului prin toate mijloacele posibile, tinand cont de specificul situatiei, de experienta socio-politica, de starile noii generatii. Actiunile noastre se opun ideologiei domintate prin variate maniere.

8-Intarim confruntarea cu factorii care impiedica radicalizarea si constiinta de clasa a tinerilor

9-KNE a jucat un rol decisiv in a aduce actiune combatativa in scena in locurile specifice tineretului, in timp ce guvernul si restul fortelor reactionare incercau orice pentru a impune o tacere de mormant.

18-Domeniul sportiv reprezinta un vast domeniu de interventie si actiune.

19-Luptam impotriva oricaror droguri.

28-Studiem dezvoltarea internetului, ne folosim de toate manierele de interventie pe care tehnologia ni le poate oferi.

Discursuri inflacarate se succed pe parcursul celor 2 zile, intrerupte de cuvantarile delegatilor internationali. Acestia abordeaza in special problemele tarilor lor. Delegata din Coreea de sud condamna intervetionismul care i-a separat tara, delegatul palestinian acuza de fascism Israelul si abuzurile comise de acesta in tara sa.

Sambata la 8 are loc un eveniment de solidaritate cu poporul venezuelean. 2 reprezentanti venezueleni, alaturi de greci, tin discursuri , intre ele se flutura zeci de steaguri rosii si se scandeaza acelasi cant al KKE-ului. O vad pe delegata din ,,Juvetund Comunista de Venezuela’’ profund impresionata, incercand sa filmeze aceasta manifestare. Dupa discursuri, are loc un concert. O formatie cu mai multi chitaristi, mai multe voci si vioara interpreteaza piese precum ,,Hasta Siempre’’, ,,Bella Ciao’’ si  ,,El Pueblo, Unido!’’. ,,Bandiera Rossa’’ a fost cantata de intreaga sala.

Duminica au loc voturile pentru comitetul central unde delegatii n-au de ce participa, asa ca un istoric al KKE ne poarta prin Atena. Vizitam locurile unde s-au purtat luptele din Decembrie 1944, cand comunistii greci nici macar n-au incercat sa porneasca o revolutie, ci doar au sustinut alegeri burgheze. Alegerile care pot schimba ceva nu sunt agreate, iar dupa o serie de evenimente ,,eroul’’ Winston Churchill trimite trupe ,chiar si luandu-le de pe frontul italian, pentru a-i combate. A urmat razboiul civil grec. Dupa masa au loc la uriasul sediu KKE niste ateliere pe tema educatiei, a miscarii muncii si a sindicatelor. Sindicate, educatie si emanciparea muncii- tatal, fiul si sfantul duh al insuficientelor romaniei! Mai tarziu, la discutia bilaterala mentionez greva Ford. Sunt intrebat de actiunile sindicatului. Din nou, sindicatul si negocierea lui de forma! Daca nu schimbam nimic in 20 de ani vom putea sterge cuvantul asta din dictionarul limbii romane, alaturi de cuvintele ,,drepturi’’, ,,emancipare’’ si ,,demnitate’’. Am mentionat si tentativa membrilor UTS-PSR de a protesta impotriva arestarilor comunistilor polonezi, rau-vointa oficialilor i s-a parut de necrezut reprezentantei. Mi-as fi dorit sa pot spune ,,si mie’’.

Personal, experienta celui de-al 12-lea a fost un carusel de emotii. Am vazut cu ochii mei o adevarata forta revolutionara, sute, mii de oameni organizati si gata de actiune. Am vazut hotărîre si solidaritate. Am vazut constiinta de clasa nu numai vie, dar in floare. Totusi, in umila mea opinie, mi-ar fi facut placere sa vad si alte nuante de rosu in cadrul discutiilor la care am participat. Mi-ar fi placut sa-i vad pe tovarasii nu atat de critici fata de revizionismul chinez, nu atat de dispretuitori fata de stanga europeana, nu atat de suparati pe anarhisti (care aparent sunt si ei o forta remarcabila in Grecia). Mi-ar fi placut sa vad la aceeași masă Trotskyisti si Marxisti ortodocsi. Partidul e extrem de intolerant pe linia pura marxist-leninista. Dar ei îsi permit pentru ca sunt multi si au în spate o tradiție și o experiență de oa sută de ani.

Dreptatea, adevarul sunt de partea noastră. La un moment dat, dar inevitabil, victoria va fi a noastră. Hasta la victoria siempre!

Distribuie

Ne pare rău, comentariile sunt închise!