Monarchy – delusion, not solution.

flag-monarchy

-David A. Marin

 

English translation coming soon!

 

Se vorbește astăzi mult de monarhie, de ce înseamnă această monarhie pentru România astăzi, și de reinstituționalizarea ei! Mai nou, se propune: casa regală să devină o instituție publică, să primească fonduri de la stat, să fie precum un simbol al moralității și tradiției românești. Monarhiștii, de regulă, considera că un asemenea act ne-ar revitaliza conștiința națională și ne-ar apropia mai mult de integritate și valori, ne-ar salva de „ciuma roșie” PSDistă și de alți politicieni corupți! Ar pune jarul pe ei! Nu contează că Tăriceanu, PSD și mulți alți politicieni susțin și chiar propun aceasta reinstituționalizare a regalității. Ei sunt primii in marșul pentru rege și pentru patrie, și deci, orice ascensiune a monarhiei înapoi in Romania ar fi făcută prin buna lor susținere – iar casa regală s-ar asigura ulterior de existența relațiilor sănătoase și a ajutorului comun între ei – între coroană și clasa politică actuală. Pentru că dacă X te ajută să te ridici, îl ajuți și tu pe X. Dar hai să trecem peste acest fapt. Hai să trecem peste faptul că monarhia nu a făcut nimic pentru aceasta țară în ultimii 70 de ani, hai să trecem chiar și peste faptul că România este constituțional republică și ca nu există niciun loc constituțional pentru aceasta reinstituire formală a casei regale. Să ducem puțin dezbaterea unde este dusă de obicei de către monarhiști – la nivelul moral și cultural.

Monarhia, în sine și prin excelență, se bazează în general pe ideea principiului eredității nobile, pe faptul ca odraslele regale vor fi crescute într-un mediu aristocratic, elevat, plin de principii clare și sănătoase, și deci vor avea un drept mai mare la conducere și reprezentare politică decât cineva care a crescut „cu plebea”. Aș vrea să ne uităm la această ereditate și la acest mediu. Acum câțiva ani, odrasle din cadrul casei regale au fost arestate in SUA pentru organizarea luptelor cu cocoși Adevărul este ca putem vorbi deci de un mediu elevat! Vrem noi să încredințăm reprezentarea culturală și simbolică a țării unui familii ce nu se poate asigura că tineretul său nu e arestat pentru organizarea de lupte interlope avare?

Putem chiar să ne uităm mai departe, la alte monarhii de pe glob. In Marea Britanie, in 2010, regina a cerut ajutor de sărăcie de la guvern pentru a își încălzi palatele. În 2017 ancheta Paradise Papers a arătat ca regina avea 10 miliarde de lire peste hotare, ascunse și neimpozitate. Cel mai mic prinț britanic, George, are majordom personal și meniu special la școala sa unde se plătește 18,000 de lire pe an, și este descurajat din a avea un prieten pentru că există riscul de a-l „dezamăgi si demoraliza”! Sora regelui Spaniei este anchetată penal și din când in când regele mai comentează pe subiectul independentei Cataloniei de parca are vreun drept sa facă acest lucru! Monarhii saudiți zâmbesc si fac afaceri imperialiste cu SUA cat bombardează Yemenul, cat privesc in aprobare faptul ca in tara lor femeile violate sunt trimise la închisoare pentru ca au instigat bărbații la poftă!

Cei absoluți, precum saudiții, sunt tirani corupți, oligarhi, ce conduc cu pumnul de fier in interesul clasei de sus și a unei ordini a exploatării, iar cei constituționali sau parlamentari, precum britanicii, sunt doar simboluri fără vreun rol adevărat politic sau diplomatic, nici măcar cultural, având în principal o singura funcție: aceea de a mânca fondurile statului care ar putea merge în educație, sănătate, cultură, cu alte cuvinte, in plebe! Dar noi nu iubim plebea. Noi, plebeii, tânjim după regi si regine, pe care să îi susținem din buzunarele noastre cât își continuă traiul extravagant și ne reprezintă precum tigrul reprezintă antilopa!

Monarhia este o soluție – așa ni se spune. Nu, monarhia este o iluzie – actualmente vorbind, nu ne-am trezi cu un monarh absolut care să ia vreo acțiune (fie ea bună sau rea), ne-am trezi cu un simplu simbol legitimat, cu rol de decor, pe care să îl împodobim constant, precum un brad falnic pe care trebuie să punem zilnic globuri, globuri din ce în ce mai scumpe și din ce în ce mai aurite, să ne uităm la el și să zicem „ce frumos! Superb! Ce bine reprezintă țara!”. Și în crengile bradului vom tot agăța dolari peste dolari – și vor veni copii rămași fără case, din sate unde nu există școli sau spitale, să agațe dolari. O sa vina bătrânii cu pensie subumană să pună dolari. Și se vor simți reprezentați, nu?

Vor veni politicienii corupți capitaliști, și din banii noștri, vor agăța dolari (după ce își iau și pentru ei). Hai că ei poate chiar vor fi reprezentați de monarhie!

Monarhi străini și autoritatea lor morala românească! Rachete și baze militare americane și importanța lor suverană-românească! Resursele țării extrase de multinaționale și vândute înapoi țării la prețuri mari, afaceri românești! Catedrale construite precum un mall, cu sauna și sala de conferință, cu parcare subterană, unde să vină și să lectureze patriarhul Kiril din Rusia (cel ce susține faptul că țarul este sfânt, cu tot cu pogroamele sancționate de acesta) – uite prioritățile adevărate ale României de astăzi! Uite prioritățile burgheziei românești!

Cred ca sunt perfect realist când spun că pe cei ce se trezesc în fiecare zi și muncesc, pe cei ce nu se trezesc în fiecare zi în palate și nu mănâncă cina la Hilton – pe aceștia, aceste prerogative nu îi interesează deloc.

După cum vedeți, mână în mână cu celelalte planuri și îndeletniciri ale burgheziei, ale clasei politice corupte, stă și aceasta reintroducere a monarhiei. De ce? Este bine pentru clasa dominantă să ofere poporului o nouă obsesie – o nouă dezbatere, o nouă problemă sau o nouă alinare, de altfel, este bine pentru ei să ne distragă cu ceva strălucitor și simbolic, deși nu ar schimba consensul economic și politic cu absolut nimic. Chiar și acum, eu, comunistul, stau și scriu acest articol, știind însă că dacă casa regală este reintrodusă drept instituție publică, ea nu va fi decât un strop în lac – un strop în lacul politic de astăzi, toxic și hain, ce ne iradiază conștiința politică precum lacul de deșeuri din Roșia Montană distruge fauna și mediul. Ar mai fi încă un prilej pentru cei de sus să îi fure pe cei de jos – acum și cu imaginea extravagantă a coroanei – însă această reprezentare deficitară nu ar fi nouă. De fiecare dată când se apropie alegerile în România toți ne strecurăm și ne înghesuim în fața televizorului să vedem cine din clasa exploatatoare va reprezenta exploatații! Nimeni nu se gândește de două ori că dacă alegem burghezi, ei vor reprezenta burghezimea. Cel din clasa de mijloc se gândește că, dacă are și el o dugheană sau un chioșc la bloc, o să fie reprezentat de politicianul cu multiple vile (câștigate prin bani de meditații, desigur). Când se vorbește de reducerea taxelor și impozitelor, muncitorul, pauperizat și constant taxat, se gândește că e bine și votează – nu realizează însă că taxele se reduc pentru cei ce discută de deasupra noastră aceste subiecte, taxele se reduc pentru burghezime și pentru corporații, pentru bancheri și pentru multinaționale, nu pentru el.

Concluzia este simplă. Avem o clasă politică burgheză ce reprezintă interesele burgheziei, și, nesurprinzător, această clasă politică este deschisă spre legitimarea unei alte clase de sus, a celei aristocratice, pentru a o ajuta în a pretinde – în a pretinde că ne reprezintă pe noi, românii din clasele exploatate. Tigrul și leul șoptesc se înțeleg între ei și antilopa ascultă intrigată din boscheți.

Ni se spune că avem nevoie de monarh că sa avem un simbol revitalizant, în care să credem! Dacă poporul vrea să creadă în cineva, dintr-o prismă politică, să creadă întâi și întâi în el însuși. Dacă vrea figuri respectabile, să investească acest respect în oamenii ce se ridică politic prin propriile aptitudini fără să aibă ca scop creșterea averii personale. Să nu mai urle la săraci și să nu mai ceară regi.

 

Surse:

 

Articol preluat de pe Socialistul.

Share

Sorry, Comments are closed!